1.5 Dolarla 500 Milyar Dolara Ulaşamayız

1.5 Dolarla 500 Milyar Dolara Ulaşamayız

TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatıyla 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşamayacağını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatının ortalama 1,5 dolar olduğunu belirterek, "Bu 1,5 dolarla biz 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabileceğini kesinlikle düşünmüyoruz." dedi.

TİM, ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı ‘TİMAKADEMİ2023’ çalışmalarına Bursa ile devam etti. Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminere, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, HSBC Türkiye Kurumsal Bankacılık Bölge Yönetimi Grup Başkanı Hülya Kalkavan, Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Güler, UPS Türkiye Satış ve İş Geliştirme Direktörü Serhat Gostolüpçe katıldı.

Büyükekşi: İhracatımızı yıllık yüzde 11 artırmamız gerekiyor

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının 36 milyar dolardan 158 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı. 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine işaret eden Büyükekşi, şöyle konuştu: "Şu andaki ihracat hedefine ulaşabilmek için de bizim ortalama yüzde 11 ihracatımızı artırabilirsek bu hedefimize ulaşabiliyoruz. Yani firmalarımıza bir vizyon vermek istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için her firma ne yapması lazımsa, dışarıdan destek olması gerekiyorsa, destek vermeye hazırız."

'1,5 dolarla 500 milyar dolara ulaşamayız'

Bursa’nın potansiyeline dikkat çeken Büyükekşi, Bursa’da üretilen ilk yerli tramvay İpekböceği ile gurur duyduklarını belirterek, şöyle devam etti: 
"Bunun gerisi inşallah yerli otomobilde Bursalı firma tarafından üretilir. Bunu da dört gözle bekliyoruz. Türkiye’nin kilogram ihracat fiyatı ortalama 1,5 dolar. Bu 1,5 dolarla biz 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabileceğini kesinlikle düşünmüyoruz. Bursa’nın kilogram başı ihracat fiyatı ise 4 dolar dendi. Biz bunu daha fazla yukarı çıkarabilmek için katma değerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka ile ilgili ihracatçı birliklerimizle birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz."

2003 hedefi doğrultusunda Türkiye Ulusal İnovasyon Stratejisi çalışmasını bitirmek üzere olduklarını ifade eden Büyükekşi, 40’dan fazla sektörel temsilci ile 26 sektörün tek tek trend analizlerini ve oyunun kurallarını değiştirecek teknolojileri belirlediklerini kaydetti. Büyükekşi, bunu da yakın zamanda paylaşacaklarını sözlerine ekledi. 

Sabuncu: Kilogram başı ürün ihracatını en azından 3 dolara çıkarmalıyız

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu ise Türkiye’nin 2023 hedefi için yapması gerekenlere dikkat çekti. 

Sabuncu, şunları dile getirdi: "Ülkemizin kilogram başına ürün ihracatı 1,5 dolar civarındadır. Bunu en azından 3 dolara çıkarmalıyız. Ar-Ge harcamalarının da bugün ki bin de 95 olan seviyesini en az yüzde 3’e çıkartma mecburiyetimiz var. Bunun için katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlere yönelmeli, Ar-Ge harcamalarımızı artırmalı, inovasyona ağırlık vermeli, markalaşma ve tasarıma odaklanmalıyız. Eğitim sisteminin de bunlara imkan sunacak şekilde düzenlenmesinde fayda görüyoruz."

Toplantı, '2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefinde bursa değerlendirmesi, hedef pazarlar değişen tebliğlerle devlet destekleri, ihracatı destekleyen alt sektörlerin önemi' konulu panelle devam etti.
Kaynak:Dünya
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

 

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.