Gümrüklere Sıkı Takip

Gümrüklere Sıkı Takip


Gümrüklerde kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında sınır kapıları ile hava ve deniz limanlarında teknik cihaz kapasitesi güçlendiriliyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu"na göre, kara sınır kapıları ile hava ve deniz limanlarında teknik cihaz kapasitesinin artırılmasına yönelik yılın ilk 6 ayında, 6 bin adet araç takip sistemi ile 10 gümrük sahasına kamera sistemi kurulumu için ihaleler gerçekleştirildi. Türkiye kara suları ve iç sularında gümrük gözetimi ve denetimini etkin şekilde sağlamak amacıyla 2009 AB Projesi kapsamında gerçekleştirilen eşleştirme projesi ve 10 adet devriye botunun alımıyla birlikte denizlerde gümrük muhafaza operasyon stratejisi ve yapısı belirlendi.

4 limanda gemi arama ekipleri oluşturuldu

Haziran ayı itibarıyla 4 limanda gemi arama ekipleri oluşturuldu. Ayrıca, AB projesi kapsamında alımı yapılan 10 devriye botu için toplam 10 devriye ekibi oluşturuldu.

Türkiye üzerinden transit geçen araçların takibinin sağlanması amacıyla faaliyete geçirilen Araç Takip Sistemi kapsamında mobil üniteler alındı, ve tam teçhizatlı mobil ekip araçları ilgili gümrük muhafaza ekiplerine tahsis edildi.

AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında 9 mobil ekip aracının alımına yönelik ihalenin de bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlandı.

Detektör köpek sayısı artırıldı

Öte yandan özellikle uyuşturucu operasyonlarında etkin kullanılan detektör köpek sayısı da artırıldı. 

Buna göre geçen yılın sonu itibarıyla taşra ve merkez dahil toplam 86 olan detektör köpek sayısı 101'e çıkarıldı. 

Kaçakçılığın önlenmesinde muhbir kullanımı

 Kaçakçılıkla mücadelede istihbarat kapasitesini geliştirmek ve modern bir ihbar ve istihbarat toplama sistemi kurma hedefi doğrultusunda, yılın ilk 6 ayında 78 istihbarı analiz gerçekleştirildi. İstihbarat kapasitesini geliştirmek amacıyla da 117 personel eğitildi.

 Kaçakçılığın önlenmesinde muhbir kullanılması ve istihbarat toplanmasına da önem verilirken, ikramiye ödemeleri ile yakalama oranlarının artırılması amaçlandı. Yılın ilk 6 ayında toplam 146 olayda muhbir ve müsadirlere 2 milyon 267 bin lira ödeme yapıldı.

Yasa dışı ticareti önlemek için politikalar üretilecek

Öte yandan yılın ikinci yarısında kaçakçılıkla etkin mücadele amacıyla, gümrük işlem sürelerinin kısaltılması, yasal ticaretin hızlandırılması ve yasa dışı ticaretin önlenmesine yönelik Bakanlık tarafından gerçekleştirilen çalışmaların en önemlilerinden birisi olarak kabul edilen araç ve konteyner tarama sistemlerinin alımı ve kurulumuna devam edilecek.

Sınır kapılarında geçiş yapan araç ve konteynerlerin taranmasına yönelik olarak, "Sınır Kapılarımızda yüzde 100 Tarama Projesi"nin hayata geçirilmesi hedeflendi.

 Yasa dışı ticareti önlemek için politikalar üretilecek ve eylem planları sürdürülecek. İstihbarat kapasitesi geliştirilecek, daha fazla personele eğitim verilecek. Teknik cihaz, araç ve gereç sayıları artırılacak. Ulusal ve uluslararası mücadeleci kuruluşlarla iş birliği artırılacak ve kurumsal alt yapı kapasitesi geliştirilecek.

Kaynak:Deniz Haber Ajansı
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.