Piyasada Dengelenme Arayışı Sürüyor

 Piyasada Dengelenme Arayışı Sürüyor

Seçim sonrası  piyasalar çift yönlü dalgalanırken yeni denge arayışları devam ediyor.
Seçim sonrası  piyasalar çift yönlü dalgalanırken yeni denge arayışları devam ediyor. Dün 23 haftadır kesintisiz biriktiren yerli yatırımcının döviz piyasasında satışa geçtiği ifade edildi. Cuma akşamı 5.64 seviyelerinden kapanan, dün sabah 5.70’e kadar yükselen dolar/TL vatandaşın yeniden satışa geçmesi ile her iki seviyenin de altına inerek 5.52 TL düzeyinde seyretti. Piyasa oyuncuları İstanbul’da seçim sonucunun hala belli olmamasının yeni bir belirsizlik olgusu taşıdığına işaret ederek “Piyasalara normalleşme, yatırımcı güveninin artması ile gelecek” yorumunu yaptılar.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekonomist Murat Sağman da “Türkiye ekonomisinın kısa vadeli hamleler yerine uzun vadeli yapısal önlemlere odaklanması gerekiyor. Piyasa erken seçim ihtimalinin de elenmesinin ardından artık ‘nasıl bir büyüme hikayesi’ yazılacağını dikkatle takip edecek” yorumunu yaptı. Sağman, Türkiye ekonomisinde büyümenin yeniden belli bir dengeye oturmasının zaman alacağını kaydederek kurda 5.45-5.50 TL aralığında destek oluştuğunu kaydetti.

Bir başka bankacı ise 8 Nisan’da açıklanacağı ilan edilen yeni reform paketinde uzun zamandan beri beklenen adımların yer alması halinde ‘kırılgan TL’ye’ önemli bir destek gelmiş olacağını söyledi.

 

Küresel sermayeyi çekmek gerek

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen tarafından hazırlanan yerel seçim sonrası ilk değerlendirme başlığı ile dün yayımlanan raporda, “Küresel risk iştahının güçlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde serbest piyasa ekonomisine bağlı, reform ağırlıklı politikalar izleyeceği sinyalini vermesi Türkiye piyasalarında pozitif bir görünüme işaret ediyor” denildi.

4.5 yıllık dönemin reformların yapılması için büyük fırsat verdiğinin kaydedildiği raporda şu ifadelere yer verildi:

“Borsa İstanbul’un gelişmekte olan piyasalara göre yüzde 50’yi geçen ıskontosunda kalıcı bir düşüş sağlanması ve değerlemelerin normalleşmesi için seçim sarmalından çıkılması gerekli ama yeterli değil. Kalıcı bir iyileşme sağlanması için yeni dönemde doğru ekonomi politikaların uygulanacağı konusunda piyasaların güveninin yeniden kazanılması gerekiyor. Küresel sermayenin daha seçici olacağı yeni dönemde Türkiye’nin ekonomide yumuşak inişle borçlarını intizamlı bir şekilde azaltabilmesi için küresel sermayenin güveninin doğru ekonomi politikalarla yeniden tesis edilmesi gerekiyor. 8 Nisan haftasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanacak reform programı yeni dönemde izlenecek politikalara yönelik ilk sinyalleri verecek.”

Üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkı kuru incirde

TÜİK’in mart ayı enflasyon rakamlarını açıklaması beklenirken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkı gelişmelerini değerlendirdi. Bayraktar, mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 299,78 ile kuru incirde oluştuğuna dikkati çekti. Bayraktar, martta markette en fazla fiyat artışının yüzde 67,73 ile sivri biberde gerçekleştiğini, bunu yüzde 15.32 ile pırasa ve yüzde 12.77 ile domatesin izlediğini bildirdi. Bayraktar, yazılı açıklamasında, üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 50,23 ile sivri biberde, yüzde 46,31 ile domates ve yüzde 42,86 ile havuç ve portakalda gerçekleştiğine işaret etti. Bayraktar, salatalıkta yüzde 43,47, yeşil soğanda yüzde 33,33 ve kabakta yüzde 28,26 fiyat düşüşü gözlendiğini kaydetti.

İstanbul’da perakende fiyatlar martta yüzde 0.75 arttı

İstanbul’da perakende fiyatlar Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 0.75 artarken, giyim harcamalarında yüzde 2.84, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 1.15, gıda harcamalarında yüzde 0.92 artış gösterdi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı verilere göre martta toptan fiyatlar ise bir önceki aya göre yüzde 0.71 arttı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi Mart ayı itibariyle yıllık ortalama yüzde 15.9, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalamada yüzde 21.04 artış gösterdi. Perakende fiyatlar martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.74, toptan fiyatlar ise yüzde 23.36 arttı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), geçen hafta, Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 0.73 gerilediğini duyurdu.

Kaynak:AA
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.