Kimya Sektörünün İhracatı İki Yönlü Etki Altında Dengelendi

AKMİB Başkanı Sadettin Çağan, sektörün biri pozitif, diğeri negatif iki yönlü bir etki altında kaldığını söyledi. Çağan, ihracat bölgelerde yatırımların düşmesinden dolayı Türkiye’den talep edilen kimyevi maddelerin azaldığını, diğer yandan ise Kızıldeniz’de yaşanan sorun nedeniyle farklı yerlerden talepler gelmeye başladığını vurguladı.

 

Sektördeki gelişmeleri EKONOMİ’ye değerlendiren Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Başkanı Sadettin Çağan, “Bu yıl gidişat 2023 yılına göre fena değil. Bu yılın tamamı itibariyle sektörün ihracatında yüzde 15’lerde bir artış bekliyordum ama ilk aylardaki performans daha yüksek seviyeye ulaşılabileceğini gösteriyor” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde sektörün ihracat performansının iki yönlü etkiye bağlı olarak gerçekleşeceğini öngören Çağan, şöyle devam etti: “Bir süre aşağı yönlü olacak gibi duruyor, çünkü talep azlığı var. Özellikle ihracat yaptığımız bölgelerde bu durum görülüyor. Yurt dışındaki yatırımların düşmesi nedeniyle Türkiye’den talep edilen kimyevi maddeler azaldı. Ancak bir taraftan da kanalın kapanması talebi artırdı. Talepte azalma ve artış birbirini dengeledi.”

İlk çeyrekte, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Hollanda, Mısır ve İtalya’nın ilk üç sırayı aldığını kaydeden Çağan, değindiği güncel gelişmelere bağlı olarak en fazla ihracat artışının ise Slovenya’da yakalandığını bildirdi.

“Kimyada birilerinin yol göstermesi lazım”
Türkiye’nin enerji alanındaki dışa bağımlılığının petrokimyaya da yansıdığını ifade eden Çağan şöyle konuştu: “Türkiye’nin yeni PETKİM’lere ihtiyacı var, çünkü kimya ihracatını artırmak istiyorsak petrokimya yatırımı şart. Bu yatırımları devletin desteklemesi gerekiyor ancak devlet şu gözle bakıyor; petrokimyayı üretmek için enerji lazım. Ne yaparsak yapalım, enerji ülkelerinden birinde bu üretimi yaptırmamız lazım. Diğer yandan bunun bir alt kırılımı olan kimya noktasında daha öne geçebiliriz. Bunun için kimyada birilerinin bize yol göstermesi, yatırımları göstermesi lazım. Bizim insanımız baka baka yatırım yapar. Ülkemizde birçok insanda para var, ne yapacağını bilmiyor. Şunu unutmamak lazım; biz ara malı ihracatında artık iyi bir ülkeyiz, bundan sonra hammaddeyi üretmemiz gerekiyor.”

“Savunma sanayi kamunun elinden çıkmalı”
AKMİB Başkanı Çağan, açıklamasında savunma sanayi alanındaki gelişmelere de değindi. Kamuda savunma sanayi alanında güçlü adımlar atıldığını belirten Çağan, “Bana göre savunma sanayinin yavaş yavaş kamunun elinden çıkması lazım. Bu sektörün bundan sonra biraz daha orta ölçekli firmalara yayılması lazım. Böylece daha hızlı yol alırız” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin yıllık ihracatı 25-30 milyar dolar
Türkiye’nin kimya alanındaki yıllık ihracatı ortalama 25-30 milyar dolar seviyesinde gerçekleşiyor. Bunun yaklaşık 8 milyar dolarını gerçekleştiren AKMİB üyelerinin, bu yıl ilk çeyrekteki ihracat performansı, geçen yıla göre yüzde 59 artışla 1 milyar 483 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

 

Kaynak: Ekonomim.com
Ventur Gümrük Müşavirliği tarafından derlenmiştir

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.