Bolu da Gümrük Müdürlüğü Açıldı

Bolu'da 16 yıl önce tasarruf nedeni kapatılan Gümrük Müdürlüğü, yapılan resmi törenle yeniden açıldı. 

      Organize Sanayi Bölgesi yönetim binası önünde gerçekleşen törene, Bolu Valisi Aydın Baruş, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü ile daire amirleri katıldı. 1999 yılında çeşitli nedenlerle kapatılan müdürlük yeniden açılarak hizmet vermeye resmi olarak başladı. Protokol konuşmalarıyla başlayan törende ilk önce Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir konuştu. Aydemir yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü olarak 760 personel ile 7 ilde, 45 limanda 52 Milyar ABD Doları ithalat, 21 Milyar ABD Doları ihracat işlemiyle kaçakçılıkla mücadele kapsamında 46 Milyon 500 bin lira yakalama ile hizmet veriyoruz. Türkiye’nin 2023 hedefleriyle birlikte dünyanın en iyi 10 ekonomisi olma yolunda rekabeti, girişimciliği ve ekonomik gelişmeyi teşvik eden yenilikçi yaklaşım uygulamalarıyla bölgesel katkı sağlayabilecek olan Bolu’yu dahil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”

      İş dünyasının merakla beklediği bir açılışı gerçekleştiriyoruz

      Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürünün ardından kürsüye çıkan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş: “İş dünyasının merakla beklediği bir açılışı gerçekleştiriyoruz. Bundan 12 sene önce Ticaret Odasıyla tanışmamda yönetim kuruluna ilk gelen faaliyetleri içinde, 1999 yılında kapanan gümrüğümüzün tekrar açılması gündemimize gelmişti. O dönemin bakanı Kürşat Türkmen’di. 2 kez kendileriyle görüştük fakat gümrüğü açmamız nasip olmadı. Bugün açılıyor. Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcımız Fatih Metin Bey’e Başbakanımıza emeği geçen valilerimize, milletvekillerimize bütün bu konuda emeği geçen herkese şükranlarımı sunmak isterim” dedi. 

      Bu hatırlatmayı TSO başkanımız yaptı

      Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise iş yapanların her zaman desteklenmesi gerektiğini belirterek: “Sahip olduğumuz değerleri bazen unuturuz, farkına varmayız ve sanki hep olacakmış gibi görürüz. Ama onu yitirdiğimizde de işin eksikliğini görür bu önemli bir şeymiş diyerek hatırlarız. Bu hatırlatmayı TSO başkanımız yaptı. 2023 hedeflerini kavramak ve kilitlenmek çok önemlidir. Bakan yardımcımızla görüştüğümüzde bilhassa istediği buydu. Allah yardım etti. Talep ettiler. Çok şükür gerçekleşti. Allah bize çok bakan yardımcısı nasip etti. Sonrada gümrüğü tekrar geri verdi. İlk belediye başkanı olduğumda Çaydurt’ta uluslararası TIR parkı planlamıştık. Kıyamet kopardılar ve engellediler. Hepsi Alaaddin Yılmaz’ın yapacağı işi engelledik diye bayram ettiler. İşte bazıları iş yapar bazıları da engellemeye çalışır. İş yapanları desteklemek lazım” dedi. 

       Bolu ruhu, karakteri ve kimliği olan bir şehir

       Ak Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü de yeni Türkiye yolunda 2023 hedefinin önemine değinerek şunları söyledi: “Yeni Türkiye yolunda bu medeniyetin kadim hikayesi ile barışık 2023’e giden bu yolda hepimize bazı mükellefiyetler düşmek zorundadır. Evet Bolu ruhu, karakteri ve kimliği olan bir şehir. Bolu 285 bin insanla birlikte Türkiye’de dev şehirlerden bir tanesidir. Yeni Türkiye yolunda dış ülkelerin önünde önümüzü iliklemek istemiyorsak, IMF kapısında borç dilenmek istemiyorsak, eğer bizim derdimiz muradımız birisinin diğerine anayasa kitapçığı fırlattığında inen çıkan tansiyon gibi ekonomiyi murat etmiyorsak, 80-90 Milyon gibi rakamlardan 180 Milyon dolarlık ithalat/ihracat rakamlarına ulaşan bir Türkiye’de yaşamak elbette hakkımızdır.”

        Ercoşkun; Bolu’nun ihracat rakamları tam 7 kat artmıştır

       Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ise açıklamasında: “Bugün gerçekten ciddi manada katkı verilen ve neticesini hep beraber aldığımız ortak beklentilerimizden biri olan Gümrük Müdürlüğü’nün açılışındayız. Bolu olarak gümrük müdürlüğünün ne gibi bir önemi olduğunu hatırlatmak gerekirse 1999 yılında faaliyet gösteren müdürlük belki depremin verdiği yara ile o anki rakamların gösterdiği şekilde kapatıldı. Çünkü döneme baktığımızda ihracat rakamlarımız çok da büyük değildi. Ama bugün itibariyle belki Türkiye’de bir değişim ve gelişimden bahsedebiliriz. 35 Milyar dolarlık ihracatımız bugün 160 Milyar dolarlara çıkmış durumdadır. Bolu’ya baktığımızda ihracat rakamları tam 7 kat artmıştır. Bolu’nun 2 saat mesafede 25 milyonluk insana hitap etme avantajı ve diğer taraftan limanlara ve diğer noktalara yakınlığı, gümrük müdürlüğünün Bolu’nun geleceği için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.”

        Metin; şahsım açısından onur ve gurur verici bir hadisedir

        Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise duygu ve düşüncelerini şu ifadelerle aktardı: “Bugün hepimiz açısından, Bolu açısından, bolu iş dünyası açısından ne kadar önemli bir gün olduğunu benden önceki değerli konuşmacılar ifade ettiler. Ama takdir edersiniz ki bu kamu hizmetinin bakan yardımcısı olarak görevli olmam ve görev sürecinde böyle bir kamu hizmetinin Bolu’ya kazandırılması şahsım açısından onur ve gurur verici bir hadisedir.”

       “Netice itibari ile makamlar geçici icraatlar kalıcı. Dolayısı ile bolu sayesinde ve üyesi bulunduğum partim sayesinde il başkanlığı ve milletvekilliği görevlerinde bulundum. Şimdi de bakan yardımcısıyım hepsi geldi geçti hepsi de gelip geçici. Ama arkada hoş bir seda bırakabiliyorsak bizim için en önemli hadise.”

        Bolu açısından çok gurur verici bir tablo ile karşı karşıyayız

        “Bugün Bolu’muz için çok büyük anlamlar ifade ediyor. Bugün geldiğimiz noktada Bolu açısından çok gurur verici bir tablo ile karşı karşıyayız. Ama 1999 senesinde gümrük müdürlüğünün kapanma sebebi çok acı bir şekilde tasarruf tedbirleri kapsamında kapandı. O nedenle hem Bolu’nun hem de Türkiye’nin bu süre zarfından nereden nereye geldiğinin en bariz en güzel açıklamasıdır bu. 1999 yılında tasarruf tedbirleri kapsamında dış ticaret hacminin işlemlerini yapan müdürlük burada kapandı. Hamdolsun. Yine aynı yerde güçlü bir Türkiye’nin güçlü bir hizmet birimi olarak bugün burada hizmet verecek.”

         Bolu’nun ticari hacminin gerçek rakamlarının ifadesi şu sebepten dolayı tam oluşmuyor

        “Bolu’nun o gün ki rakamlarına bir bakalım. TUİK rakamlarından konuşuyorum 8 milyon ihracattan 180 milyon ihracata o dönemde 20 milyon ithalattan 200 milyon ithalata gitmiş. TUİK rakamlarında buradaki işlemler bazında sektörel rakamlar. Ama Bolu’nun ticari hacminin gerçek rakamlarının ifadesi şu sebepten dolayı tam oluşmuyor. Çünkü şirketlerimiz üretim yapan şirketlerimiz ithalat ve ihracat işlemlerini farklı firmalar eliyle de yapabiliyorlar. Ve farklı firmalar kurup o firmalar üzerinden yapıyorlar. Dolayısı ile farklı il müdürlüklerinde de bu işlemler oluyor. Dolayısı ile bize gelen rakamlarda bizim tespit ettiğimiz rakamlarda 650 milyon dolarlık aslında bolunun ihracat rakamı potansiyeli mevcut o 200 milyonluk TUİK rakamlarındaki rakam da normalde 225 milyonluk ithalat hacmini gösteriyor. Buradan Bolu’nun bugün 1 milyon dolarlık dış ticaret hacmine kavuştuğunu gösteriyor.”

       “Bugün bütün bakanlıklarımızın hedefi, dış ticaret açığımızı kapatmak. Çünkü cari açığın önemli kısmını teşkil ediyor. Dış ticaret açık noktasında da yine bolu bu farklın kapanmasına hizmet eden bir il. Yaklaşık 400 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası vermekte Bolu. Yani, gönderdiği aldığından fazla ürettiği katma değer daha fazla o nedenle ben bu katkıyı veren özel sektörün temsilcilerine oda başkanımızın şahsında tebrik ediyorum.”

       Vali Baruş; Bolu’da 411 sanayi tesisimizde 17 binin üzerinde çalışanımız var.       

        Son olarak kürsüye çıkan Bolu Valisi Aydın Baruş ise şunları söyledi: “Dünyada zenginleşmenin yolu ticaretten geçiyor. Bugün dünya geneline baktığımızda dünya nüfusunun yüzde 17’si oranına sahip olan gelişmiş ülkelerin dünya gayri safi hasılasının yüzde 65’ini ürettiğini görüyoruz. Sade G8 ülkeleri olarak bilinen 8 gelişmiş ülke dünya nüfusunun yüzde 12,5’ini oluşturmasına rağmen gayri safi milli hasılansın yüzde 45'ini üretiyor. Bunun yanında yaklaşık 160 civarında ülke olarak sayabileceğimiz gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler ise nüfusun yüzde 82.5’ini oluşturmasına rağmen gayri safi milli hasılanın sadece yüzde 3’ini üretebiliyor.  Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin kendisine belirlemesi gereken yol nedir. Buradaki birinci yol dış ticaret hacimlerini arttırmak ve dışarıya mümkün olduğunda fazla mal satmak ve dış ticaret fazlası vermek. Bugün dünya ticaret hacmine baktığımızda bunları dünya bankası kayıtları ile konuşmak üzere 2013 yılı itibari ile 37 trilyon 700 milyar dolar bir ticaret hacmi olduğunu görüyoruz. Çin bunun yüzde 11’ini ABD yüzde 10.5’ini Almanya yüzde 7’sini Avrupa Birliği ülkeleri olarak bilinen 30 ülke de yüzde 22’lik kısmını yapıyor. Dünya ihracatı tam 18 trilyon 816 milyar dolar. Burada yine Çin, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin başı çektiğini görüyoruz. Peki Türkiye nereden nereye geldi. Türkiye 2004 yılında 160 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahipken 2014 yılında 400 milyar dolara ulaşmış. Yani buradan 2,5 kat bir artış görüyoruz. İhracat ise, 158 milyar dolar ithalat 242 milyar dolara ulaşmış Peki bu aradaki farkı nasıl kapatacağız. Bu farklı kapatmak için üretmemiz ve ürettiklerimizi dış dünyaya satmamız gerekiyor. Burada da en önde gelen etken sanayi, iş adamlarımız üreticilerimiz olacak. Bu anlamda Türkiye önüne 500 milyar dolarlık bir hedef koymuş durumda.  Bu ihracat hedefini yakalamamız için de tüm sanayici ve iş adamlarımız olarak kendimize çok geniş bir vizyon çizmemiz gerekiyor.  Bolu olarak ithalatından çok fazla ihracat yapan bir potansiyele sahibiz. Şu anda Bolu’da 411 sanayi tesisimiz var. 17 binin üzerinde çalışanımız var. Özellikle bu sanayi tesislerimizin yüzde 31’ini deri  yüzde 16’sını gıda, yüzde 16sını imalat ve yüzde 13’ünü tekstil ve giyim sektörü oluşturmakta. 2014 yılında ihracat rakamlarına baktığımızda 180 milyon dolarlık bir rakam görüyoruz. Ancak. Buradaki firmalarımızdan aldığımız bilgilere göre, 2014 yılında Bolu’nun ihracatı yaklaşık 650 milyon dolar. Bu anlamda aradaki farkın kapatılması lazım.”
Kaynak:AA
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir

 

Tüketici Güveni 6 Yılın En Düşüğünde


Tüketici güven endeksi Mayıs'ta 64.29'a gerileyerek 6 yılın en düşük seviyesini gördü.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,6 geriledi. Nisanda 65,35 olan endeks, mayısta 64,29'a düştü. 

Merkez Bankası ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeks Nisan ayında 65.35 değerini almıştı. Verilere göre, tüketici güven endeksi Mayıs ayında yüzde 1.6 düşüş gösterdi.

TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse
uyarlanmış haliyle veri Mart 2009'da görülen 61.55 seviyesinden bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

Kaynak:Reuters
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.